British museum

Reistip: the British museum

Wat?

The British museum, een van de grootste musea van Londen.

Waar?

Londen, Engeland

Wanneer?

In 2010, 2013 en 2016. Eigenlijk bij ieder bezoek aan Londen.

Ik wil iets met jullie delen wat dicht bij mijn hart ligt. Dé plek waar ik telkens naar terugkeer bij een bezoek aan Londen. Een plek die zo groot is dat je er meerdere dagen voor nodig hebt om het helemaal te zien. Een plek die mij, elke keer als ik er ben, een gigantische stoot energie en blijdschap geeft: Het British Museum.

Wat is dit voor museum?
Volgens eigen zeggen is het museum het oudste museum van de wereld. Ze is in 1753 opgericht door Sir Hans Sloane die een goede plek zocht voor het nalaten van zijn 71.000 bezittingen na zijn dood. Sloane verkocht zijn bezittingen voor 20.000 pond aan de koning zodat zijn collectie publiekelijk bezit kon worden. De collectie bestond voornamelijk uit boeken, manuscripten, munten, medailles en tekeningen. 4 jaar later doneerde koning George II de “Old Royal Library” waardoor de collectie een stuk groeide.

In 1759 ging het museum open voor publiek. Iedereen met enige nieuwsgierigheid kreeg gratis toegang tot het gebouw. Met uitzondering van de twee wereldoorlogen (en met Kerstmis, we hebben het hier tenslotte wel over Engeland) is het museum altijd open geweest en is het bezoekersaantal in die 200 jaar uitgegroeid van 5.000 naar 6 miljoen(!) bezoekers per jaar.

Waarom is dit museum een must see?
Laten we eerlijk zijn. De collectie van het British Museum is gigantisch. Deze plek is een van de mooiste musea ter wereld waar je er dagen over doet om de gehele collectie te bekijken. Hoe dat komt? Tja.. we weten dat Groot Brittannië tot de vorige eeuw een aanzienlijk aantal landen onder het eigen rijk indeelde. Wanneer je zoveel macht hebt, ben je ook in staat om interessante souvenirs mee te nemen, zoals de steen van Rosetta.Rosetta's stone

De steen van Rosetta komt, zoals de naam al zegt, uit de stad Rosetta (nu El Rashid) in Egypte en fungeerde als een woordenboek door de drie verschillende talen die erop gebeiteld zijn: Egyptische hiërogliefen, het dagelijkse Egyptische schrift en het Griekse schrift. Met de steen konden archeologen het Egyptische hiërogliefenschrift ontcijferen. De steen is zeker het bekijken waard. Vooral als je weet naar wat voor soort doorbraak het geleid heeft!

Maar dat is niet het enige voorwerp wat de Britten mee namen naar eigen land. Het museum is ingedeeld op basis van geografie met afdelingen zoals de Grieken en de Romeinen, Egypte en Sudan, Azië, Europa en nog veel, veel meer. Eigenlijk bezoek je de gehele wereld. En dat binnen een paar dagen in Londen.

Waarom heeft dit museum mijn hart gestolen?
Ten eerste: toegang tot het museum is geheel gratis! Nu ben ik niet vies van een beetje geld uitgeven op een stedentrip, maar Londen is best duur.. Vandaar dat het fijn is om een heel dagdeel gratis door te brengen.

En dan de hele entourage. Wanneer je het museum betreedt kom je in het Queen Elizabeth II Great Court uit. Een gigantische, moderne entree die in 2000 is geopend. Je hebt direct het idee dat je in dit museum grootse, belangrijke verhalen gaat ontdekken.

At british museumDe mensen die mij kennen weten dat ik een grote fan ben van oudheden. Ik kan mijn hart dan ook hier ophalen met één van de grootste Egyptische, Griekse en Romeinse collecties ter wereld! Maar als je even wat anders wilt doen.. verdwaal dan gerust door de vele gangen en zalen bomvol met andere verhalen en geschiedenis.

Stedentrip naar Londen?

Heb je een bezoek aan de Britse hoofdstad op de planning staan? Sla dan het British Museum zeker niet over! Je vindt het gebouw aan de Great Russel Street in de wijk Bloomsbury. Het British Museum is omgeven met verschillende metrostations waardoor je het makkelijk kunt bereiken met de metro.

Ik hoop dat je er net zo door gegrepen wordt als ik. Ik ga zeker nog eens! En nog eens! En nog eens, en nog …

Geef een reactie