2014-07-28 18.17.28

Mysteries uit de geschiedenis – Stonehenge

2014-07-28 18.17.28

Stonehenge. Je hebt er vast al wel eens van gehoord. Die grote stapel stenen midden in de weilanden van Engeland. Genoeg voer voor prachtige foto’s. Genoeg voer voor de gekste theorieën over de oorsprong van deze henges. Want zelfs tot op de dag van vandaag is de plek omringt door mysterie. Wie heeft het gebouwd? Wat was het doel? En hoe hebben ze het gemaakt?

First things first

De plek die wij nu kennen als Stonehenge had duizenden jaren geleden al aantrekkingskracht op de eerste mensen. Nog voor de eerste stenen werden gelegd bewoonden jagers en verzamelaars de vallei in de buurt van de rivier Avon. We hebben het nu over de tijd dat Groot Brittannië nog onderdeel was van het vasteland van Europa. Er zijn genoeg aanwijzingen gevonden die erop duiden dat één van de eerste doeleinden van Stonehenge die van een begraafplaats was. De eerste stenen werden zo’n 5.000 jaar geleden gelegd. Ook wel de prehistorische tijd genaamd the neolitic age.

Geen afgelegen monument

Wanneer je Stonehenge nu een bezoek brengt, krijg je sterk het idee dat de plek een afgelegen oord is, afgesneden van de dichtstbijzijnde steden en een heilige, stille plek op zichzelf. In de tijd dat de plek veel gebruikt werd, was dit alleen zeker niet waar. De jagers en verzamelaars waren de eerste gebruikers van de plek. Zij begroeven er de gecremeerde resten van hun geliefden. Uit onze geschiedenislessen van de middelbare school weten we dat wanneer de jagers en verzamelaars een goede plek hadden gevonden die veiligheid, eten en drinken bood, zij daar vaak een nederzetting vormden. Er zijn resten rondom de velden van Stonehenge gevonden van een klein dorpje dat de naam Durrington Walls heeft gekregen. Hier woonden de mensen in kleine huisjes, geclusterd door houten hekken. Het was geen dorp van permanente basis, mensen kwamen en gingen en ook wordt geloofd dat rondom de zomer en de winter men dichter bij de rivier Avon ging wonen. Dit dorp is de basis van één van de meest logische theorieën over het gebruik van Stonehenge. Maar laten we eens kijken naar de andere ideeën die door de jaren heen de revue gepasseerd hebben:.

 

Het werk van Merlijn de tovenaarstonehenge complete

Stonehenge houdt de mensheid al eeuwen bezig. Zo blijkt uit een van de oudste theorieën uit 1136. Geoffrey of Monmouth geloofde dat de stenen een monument waren ter herinnering aan de strijd tussen de Saksen (Germanen) en de Britten. De stenen zouden van een Ierse steencirkel komen genaamd The Giants Round. Niemand minder dan Merlijn himself zou de stenen gevonden, getransporteerd en op precies deze manier geplaatst hebben om dit monument te creëren. Tot aan de 16e eeuw bleef dit een populair idee.

 

Gebouw door de druïden

Een theorie die allang is afgedaan, maar toch de moeite waard is om te bespreken is die van de druïden. De druïden waren bekende priesters die veel werk verrichten in tempels en op andere heilige plaatsen vlak voor de Romeinse invasie van het land. De schrijver William Stukeley was gefascineerd door Stonehenge en herkende het terecht als tempel. Tempels hebben priesters nodig en daarom was het voor hem zo klaar als een klontje dat de druïden de henge hadden gemaakt. Maar Inmiddels weten we dat de druïden pas 1.000 jaar nadat Stonehenge verlaten werd furore maakten. Daarmee is 100% zeker dat zij het niet gebouwd hebben.

Afbeelding1

Een heilige plaats

Zoals eerder geschreven werd de plek rondom Stonehenge bewoond door een kleine nederzetting. Een van de theorieën is dat de boeren, want dat waren de bewoners inmiddels, afhankelijk waren van hun gewas en dieren. De winter werd daardoor een donkere, angstige tijd en men keek uit naar licht. Want licht betekent leven. Met deze gedachte is tot nu toe de meest gangbare theorie ontstaan:

 

De stenen markeren de veranderingen in seizoenen en de jaarlijkse reis van de zon. En kondigt daarmee de zomer aan.

 

De tijd dat de zon en het licht terugkomen naar de wereld. De stenen waren zo strategisch geplaatst dat ze de zon volgen maar ze zouden ook overleden voorouders representeren. Rondom de plek werden namelijk ook veel mensen begraven.

De aanwijzing dat de plek als heilig gezien werd is ook te vinden in de in de mysterieuze bluestones. Deze steensoort is alleen te vinden in het ver gelegen Preseli Hills uit Wales (zo’n 240 km verderop). De bouwers van Stonehenge moeten deze gehele afstand de stenen vervoerd hebben. Maar met welke reden? De verhalen over hun helende gaven gaan ver terug. Mede hierdoor wordt ook geloofd dat Stonehenge een plek was om te genezen. Deze theorieën tezamen ondersteunen de mogelijkheid dat Stonehenge te vergelijken is met de kathedralen uit onze tijd. Een plek voor het aanbidden van voorouders (een hoge macht), om te genezen en een begraafplaats. Het bijkomende voordeel van deze plek is om de komst van de zon en het licht te vieren op de langste dag van het jaar.

 

Nog steeds vele vragen

Hoewel de laatste theorie het meest logische lijkt, is er nog weinig bewijs en zijn er nog vele vragen over de daadwerkelijke functies van de plek. Hoe zijn de bluestones verplaatst vanuit Wales? Via welke route? En hoe konden de jagers en verzamelaars zich in die tijd zó verenigen dat ze samen zoiets gebouwd hebben?

Werden er speciale ceremonies gehouden? Waren er processies, rituele dansen of vasten? Niemand die het weet. Het is dan ook nog maar de vraag of dit vraagstuk beantwoord kan worden. Door de jaren heen is Stonehenge verwaarloosd, is er bewijs geruïneerd door amateur archeologen, zijn er stenen gevallen en gestolen. Maar toch is er nog hoop dat er nog veel onderzocht kan worden en ook stiekeme hoop dat Stonehenge een aantal van zijn geheimen voor altijd zal bewaren. Want die geheimen zorgen immers voor de ruim 1.000.000 bezoekers per jaar.

 

Stonehenge bezoeken

Mijn eigen bezoek aan Stonehenge begon in Salisbury. Ik pakte daar de bus en nam een route door het prachtige platteland van Engeland. Vervolgens moest ik overstappen om nog een klein stukje een volgende bus te nemen naar het bezoekerscentrum.

Het bezoekerscentrum ligt een paar kilometer van de daadwerkelijke plek af en is goed te bereiken met bus of met de auto. Vanaf het bezoekerscentrum brengen kleine treinen je naar het pad waar je rondom de stenen loopt.Ik raad het absoluut aan om een audiotour te kopen bij het bezoekerscentrum of een gids te nemen. Om een nuchtere beschrijving te geven: je staat natuurlijk wel naar een stapel stenen te kijken. Een beetje uitleg daarbij is wel zo fijn.Mijn tip: keer ook je rug naar de stenen toe en kijk naar de prachtige omgeving rondom Stonehenge. Hoe langer je er bent en om je heen kijkt, hoe beter je snapt dat deze omgeving zoveel duizend jaar geleden voor de mens betekenis had. Het schijnt ook een unieke ervaring te zijn om de plek te bezoeken tijdens de zonnewende, dat je dan de magie echt voelt.

http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/stonehenge/

 

Geef een reactie