Humphreys

Reistips: Bodleian Library – University of Oxford

  • Wat?images

De Bodleian Library, onderdeel van de universiteit van Oxford en de oudste openbare bibliotheek van Europa.

  •         Waar?

Oxford, Engeland.

  •         Wanneer?

Bezocht tijdens mijn rondreis door Engeland in 2014.

In een van de meest academische steden ter wereld staat de oudste bibliotheek van Europa: De Bodleian Library. De bibliotheek werd in 1602 opengesteld voor studenten, maar het eerste onderdeel van het complex werd al in 1488(!) gebouwd.

Het gebouw en haar boeken hebben door de jaren heen veel te verduren gehad. In 1550 vond er een “reiniging” plaats waardoor alle boeken met onderwerpen over enig mogelijk bijgeloof werden verwijderd. De meeste van die boeken werden verbrand, maar de boeken waren ook goed genoeg voor de lokale kledingmakers, om maten op te nemen, of voor handschoenmakers om de handschoenen plat te drukken. In die tijd was er geen geld om de boekencollectie aan te vullen en bleef de bibliotheek lange tijd zonder fatsoenlijk aanbod aan boeken en daarmee zonder bezoekers.

IMG_4616De redding van de prachtige bibliotheek kwam in de vorm van Sir Thomas Bodley, voormalig diplomaat van koningin Elizabeth I en later de naamgever van de bibliotheek. Hij doneerde ruim 2.500 boeken en breidde de collectie daarmee aanzienlijk uit! In 1610 sloot Bodley een legendarische deal met the Stationers Company uit Londen. De overeenkomst hield in dat de bibliotheek een kopie kreeg van elk uitgegeven boek in Engeland om zo de collectie van de bibliotheek automatisch te laten groeien en niet meer afhankelijk te zijn van donaties. In die tijd was het uitgeven van boeken iets wat nog niet regelmatig voorkwam. Maar zelfs tot op de dag van vandaag is deze overeenkomst geldig. Dit heeft ertoe geleid dat de bibliotheek inmiddels 12 miljoen geprinte uitgaven bezit. Je snapt, de opslag van de bibliotheek beslaat daardoor vele vierkante meters.

 

 

Unieke rondleiding

Tijdens mijn reis door Engeland nam ik een rondleiding in het prachtige gebouw. Helaas was op dat moment niet alles toegankelijk door graduation day dat in die week plaatsvond. Maar alsnog kreeg ik samen met een kleine groep een rondleiding door een geweldig enthousiaste rondleidster. Inclusief oortjes. Zo kon zij fluisterend haar verhaal doen terwijl we rondliepen in het complex dat nog steeds in gebruik is door studenten en docenten van de universiteit van Oxford. De rondleidster vertelde dat de collectie één van de zeven complete Gutenberg Bijbels herbergt én de eerste editie van Shakespears werk. Het verzamelwerk Romeo & Julia is absoluut favoriet. Op die pagina’s zien we namelijk de meeste vingerafdrukken.

 

Waarom zo’n aanrader?

Vanaf het moment dat ik door Oxford struinde wist ik al dat ik me op de juiste plek bevond. De architectuur, de studenten in ouderwetse graduation outfits, de kathedralen. Ik begreep meteen waar het kasteel van Zweinstein uit de Harry Potter boeken op gebaseerd was. Niet gek dat de Bodeleian Library ook gebruikt is voor het bouwen van de set van Harry Potter. Natuurlijk stond het bezoek van de bibliotheek op mijn lijst. Ik ben zo’n persoon die het fantastisch vindt wanneer ik een tv serie zie waarbij mensen met handschoentjes aan een eeuwenoud boek open moeten slaan. Of wanneer ik een grote collectie boeken zie. Ik zag het samenkomen vanaf het moment dat ik het indrukwekkende gebouw binnen liep. Honderden jaren van gretige, nerveuze en ambitieuze studenten moeten hier rondgelopen hebben om door hun studentenjaren heen te komen.

 

Maar waarom is deze bibliotheek dan zo’n aanrader?

Niet alleen de sfeer, maar ook de rondleiding was onvergetelijk. Met kleine groepjes word je door de verschillende delen van de bibliotheek geleid, natuurlijk vergezeld door een gids. Ik werd begeleid door een enthousiaste vrouw die perfect kon verhalen over hoe de bibliotheek was ontstaan, gegroeid en gebruikt. Mede door haar enthousiasme is het zo’n bijzondere bezienswaardigheid.

De verschillende architectonische hoogstandjes, de uitgebreide literatuur collecties en het enthousiasme van de gids zorgen ervoor dat je meegezogen wordt in de geschiedenis van de Bodleian Library. Je leert meer over de geschiedenis van Oxford en over het studentenleven in Engeland. Het is een unieke ervaring om met je neus vlak voor boeken van wel 500(!) jaar oud te staan. Je hebt spontaan zin om te gaan lezen. Met andere woorden: ga dat zeker zien!

 

http://www.bodleian.ox.ac.uk/

Geef een reactie