1917. Romanovs en Revolutie – Tentoonstelling Hermitage Amsterdam

 

 

Omdat het dit jaar precies 100 jaar geleden is dat de monarchie in Rusland tot een einde kwam, organiseert het Hermitage deze zeer persoonlijke tentoonstelling die de ondergang van de tsarenfamilie vertelt en tegelijk de opkomst van de revolutie laat zien. Wat vond ik ervan? Lees snel verder…

 

De tentoonstelling
Ik raad altijd aan om een audiotour te nemen bij musea. Simpelweg omdat je dan veel meer hoort én omdat je niet afhankelijk bent van de vaste tijden waarop gidsen hun tour doen.

Gewapend met een tour stapte ik na de poortjes binnen in de tentoonstelling die opgebouwd is zoals de beroemde passage in Sint Petersburg. Het doel van de Passage is gelijk duidelijk: links het luxeleventje en de luchtbel waarin de tsaren en de adel leefden. Rechts de opkomst en de redenen van de revolutie.

PHOTO_20170617_132651

De audiotour bij het Hermitage werkt met “scanpunten”. Op de muren hangen kleine schijfjes waar je je ontvangen kastje tegenaan kunt houden. Ideaal voor als je niet perse alles hoeft te horen. Dan kan je verder lopen. Na de passage leer je meer over de familie. De onvoorwaardelijke liefde tussen Alexandra en Nicolaas raakte me door de persoonlijke brieven die de tentoonstelling laat zien. Verder wordt er meer verteld over de kinderen, de bijzondere schoonheden van de 4 dochters en de zieke Aleksej. Je krijgt ook meer over Raspoetin te horen. Maar natuurlijk vind je bij ieder verhaal ook de schaduwzijde; het gevaar van de Revolutie die op de loer ligt. De rode draad van de tentoonstelling zijn dan ook de misstappen die Nicolaas II maakte in zijn leven waardoor hij en zijn familie vermoord werden.

Moeilijk einde
De tentoonstelling eindigt niet mooi, maar het verhaal eindigt ook zwart. In de laatste zaal hoor je alles over hoe de familie en hun bedienden zijn vermoord. Je  kunt ervoor kiezen om een audioverhaal te horen met de meest precieze details van de executie en het verbergen van de lijken. Ook is het interessant om te horen hoe de andere Romanovs de revolutie hebben weten te ontvluchten en/of hoe ze aan hun einde zijn gekomen. Vele broers, zussen, neven en nichten uit de Romanov familie woonden ook nog tijdens de revolutie in Rusland. De tentoonstelling laat daarom ook zien hoe het sommige van hen is vergaan.

Mijn indruk?
Ik raad je echt aan om de tentoonstelling te bezoeken! Je krijgt veel overzicht en veel informatie over de revolutie. Je leert de Bolsjewieken snappen, leeft mee met de familie en wordt meegezogen met de mysteries rondom Raspoetin en de verdwenen lichamen.

Minpuntjes? De rode lijn bij de tentoonstelling waren “De 7 misstappen van de tsaar”. Nu snap ik dat een tentoonstelling een rode draad nodig heeft, maar naar mijn mening zijn deze 7 stappen veel te kort door de bocht en raak je zo in de war met wat er nog meer gespeeld heeft en heeft geleid naar deze historische gebeurtenis. En bij sommige voice overs kon je letterlijk meelezen met wat er al op de muren bij de tentoonstelling stond. Daar had de audiotour geen toegevoegde waarde. Dubbelop dus..

Maar dit zijn kleine punten. Ga de tentoonstelling absoluut bekijken en leer meer over dit keerpunt van de geschiedenis.

http://www.hermitage.nl

De passage in het Hermitage (inclusief mijn reflectie 🙂 )